24 August 2007

Løbe træning - Kom godt i gang

Jeg er gået i gang med at løbe og har fundet det ret interessant at fordybe mig lidt i sporten. I starten oplevede jeg det lidt som en sej kamp og forbedre mig, men jeg har lånt en bog af en kollega som har hjulpet mig med at forstå dynamikken bag den energi s om forbrændes ved at løbe, dem vil jeg kort gennemgå ud af hvad jeg kan huske uden notater.

Der findes 3 energi systemer til musklerne, det er tre selvstændige systemer som kan trænes separat og som benyttes i forskellige kombinationer under brug af kroppen.

#1 Den direkte energi som ligger direkte i musklerne hvor man har til et par sekunders brug før depotet skal "oplades" igen. Den fungerer uden ilt og uden laktose produktion, rå energi. Bruges når du skal løbe væk fra løverne som hopper ud af busken.

#2 Den næste forbrænding stadie er hvor du benytter ilt som forbinder med fedt og som leverer energi til musklerne, her er ikke nogen laktose produktion, der findes forkellige type fedt depotter som forbrændes. Det er denne man benytter ved marathon løb og alle slags sportsgrene hvor udholdenhed er nøgleord.

#3 Den sidste forbrændingsproces går i gang når den forrige ikke er tilstræklig til at dække energi behovet i musklerne, her går processen i gang med at forbrænde andet end fedt og det sker med produktion af laktose som bieffekt til gengæld sker det uden ilt. Laktose er med til at få musklerne til at syre til så du ikke længere kan bruge dem og du får f.eks. kvalme og andre gode indikatorer på at din krop ikke gider mere.

Det som en nybegynder oplever under sine første par ture uden at kende til ovenstående er at vedkommende altid ender i #3 og syre til og får en skidt oplevelse med sportsgrene. Især hvis der er andre trænede udøvere i nærheden som vedkommende forsøger at følge med. Løber man 100m er det kun #3 man skal bruge tid på at træne skal man løbe 42km er det kun #2, spiller man ping pong er det #1.

Det er nemlig muligt at træne de forskellige mekanisker således at de bliver mere effektive. Hvis man f.eks. som jeg ønsker at kunne løbe en 5km på under 25min, så skal man finde ud af hvor hurtigt man kan løbe uden at begynde at syre til. Til det formål kan man anskaffe sig et puls ur, da Pulsen er en direkte indikatorer på hvor meget belastning kroppens påvirkes af og hvor meget energi den forbruger.

Så indenfor løb benyttes begræbet "knæk"-puls, det er den puls hvorved kroppen skifter fra at forbrænde fedt og ilt til energi (#2) og hvor den går over i at forbrænde uden ilt (#3) og derved producerer laktose som faktisk gør løbet til en ret ubehagelig opgave.

Personligt har jeg nu løbet med puls ur 4-5 gange, det har hjulpet mig enormt med at få en positiv oplevelse ud af den belastning jeg udsætter kroppen for under et løb.

Først løb jeg helt frit "som jeg plejer" tempo og blot målte min puls og hvordan jeg havde det imens, efter løbet kunne jeg konstatere at jeg overbelastede mit ilt system ret ofte under løbet og endte med at sætte tempoet meget ned lige efter for at komme op igen, og sådan havde jeg også følt det, ret hårdt i perioder. Min puls havde hoppet mellem 150 og 200 og havde været ret ujævn hele turen.

Ved næste løb fandt jeg en puls som havde ligger i den nedre del, 155 og under løbet holdt jeg skarpt øje med pulsen og sørgede for at ligge så konstant som muligt. Det løb oplevedes som ekstremt anderledes i forhold til forrige gang. Jeg følte at jeg med det tempo jeg havde sat sagtens kunne fortsætte løbet ud og de 5 km, også uden pause, tror jeg sagtens kunne havde taget en 10km. Sådan føltes det. Det var så både på grund af jeg havde holdt en konstant belastning/forbrændings niveau og at jeg havde holdt kroppen godt under mit knæk punkt. Det betød dog at jeg kom rundt på 29-30 min hvilket på en 5 km er på grænsen og måske lidt over til det jeg synes er langsomt for mig. Hvis man løber for at tabe sig er det ikke nødvendigt at gå op i højeste tempo, det skal bare ske i det tempo kroppens forbrændingssystem kan følge med i, jeg er dog mere efter at komme under de 25min end at tabe mig >:)

Opgaven med at finde mit knæk punkt har været hård og jeg har været ude og løbe 3 gange siden min "nemme" tur. Jeg har nu fået nærmet mig at min knæk puls ligger et sted mellem 170 og 180, samtidigt synes jeg mine løb erfaring er begyndt at kunne mærkes. Det betyder også at min løb ikke opleves som ubehagelig på noget tidspunkt, noget som efter nogen gange godt kunne tag lysten til at løbe fra en. Nu hvor jeg har min "optimale puls" så skal jeg bare ud og giv den gas ved den belastning og roligt forbedre mine tider ved samme belastning.

Det kan godt betale sig at sætte sig lidt ind i sagerne !


Hvis du overvejer at begynde på at løbe så sørg for at få de korrekte sko, forkert belastninger af fødderne kan være en meget meget skidt oplevelse, du skal bruge dem resten af livet. Jeg har fået rekommanderet en forretning i Brønshøj som skulle være enormt dygtige til deres opgave, de har et løbe bånd hvor man bliver bedt om at løbe så de kan se hvordan man bevæger fødderne i mod jorden, derefter kan de finde de helt rigtige sko til en. Det skal siges at jeg endnu ikke har været der da jeg ikke har oplevet nogen episoder med mine løbning endnu, men jeg skal forbi på et tidspunkt, om ikke andet skal der indkøbes nogen regulære løbebukser, pt. løber jeg i shorts ;)

Kaiser Sport i Brønshøj
Frederikssundsvej 143
2700 Brønshøj
http://www.kaisersport.dk/

No comments: